HTML

Mindnyájan egyek vagyunk

A kvantumfizika / kvantummechanika gyakorlata a mindennapi életben. Gondolatok a világmindenség működéséről, ami nem mindig ad kényelmes válaszokat.

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2008.01.13. 11:03 zsuzs@

Kvantumblabla. Vagy mégsem?

Több támadás is érte a pár éve készített "Mi a csudát tudunk a világról" című filmet. Az Élet és Irodalom, a Washington Post egy cikke is behúzza azt, illetve a Youtube videómegosztó oldalon is jelentek meg paródiák...

Az Élet és Irodalom egy cikke szerint ez mind közhely

Az Élet és Irodalom azt fejtegeti, hogy a filmben megszólaló tudósok közhelyeket ismételgetnek: azt, hogy a "mérés befolyásolja a kísérlet kimenetelét, a megfigyelő beleszól a megfigyelt esemény menetébe, aminek filozófiai általánosítása, hogy a valóság nem létezik tőlünk függetlenül, és a világban nem az a fajta szigorú ok-okozatiság működik, amely szerint minden jelenség meghatározható okokból jön létre, s megfordítva: bizonyos kezdőfeltételekből pontosan megjósolhatók a következmények". Olyan közhelyeket ismételgetnek tehát a filmben, amit a cikk szerzője szerint iskolában, ismeretterjesztő folyóiratokban, tévéműsorokban össze lehet szedni. Nos, lehet, hogy nem figyeltem iskolában fizika órán az integrált áramköröknél, a tranzisztor működésének magyarázatánál, vagy éppen a kettő között, amikor világosan elmondták, hogy: Gyerekek, a valóság nem tőlünk függetlenül létezik, nem szigorú ok-okozatiság van ám!!!  Lehetséges, hogy a kisvárosban, ahol nevelkedtem, a postás úgy döntött, hogy nem hozza azt a jó kis folyóiratot, vagy éppen a közszolgálati televízióban sugárzott híradó és Futrinka utca közt vetített tévéműsort egyszerűen kihagytam??? Valahogy Mari néni a sarki közértben sem ismételgette ezeket a közhelyeket, maximum az "addig jár a korsó a kútra..." volt a menő.

A Washington Post-nak is a műfaji elemekkel és a film minőségével van baja

Ha a szerzők észrevették volna, a film célja nem egészen az Oscar-díj, illetve egy nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál díjának elnyerése volt. Talán mint dokumentumfilm nem állja meg a helyét, de véleményem szerint a célkitűzés más volt, mintsem hogy szigorú műfaji elemeknek feleljen meg. A Washington Post szerint mint dokumentumfilm, mint akciófilm és mint számítógépes animáció, megbukott. Hát no komment.

A Youtube-on is betámadnak

Több olyan videó is megjelent az oldalon, ami kifigurázza a filmet. Én ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy tényleg viccesek, de sokkal könnyebb valamit kiparodizálni, mint venni a fáradtságot, és megérteni.



A Mi a csudát tudunk a világról egy gondolatébresztő mémet bocsátott ki a nagyvilágba. Tette ugyanezt Kopernikusz, amikor azt állította, hogy a világ közepe nem a Föld, hanem a Nap. És hányan támadták? Hát elképzeléseim szerint nem kevesen, tudván, hogy a tudós halála után kiadott, "Az égitestek körforgásáról" című művében egy luteránus teológus előszava is azt állítja, hogy a napközpontú világmodell nem a valóságot írja le, csupán egy matematikai modell.  Sokaknak a status quo mindig kényelmesebb, nemde?

Az Élet és Irodalom műbírálata

A Washington Post filmbírálata

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény élet közélet agymenés tudomány gondolat életmód gondolatébresztő megmondás érzések


A bejegyzés trackback címe:

https://kvantumvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr75295408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása