HTML

Mindnyájan egyek vagyunk

A kvantumfizika / kvantummechanika gyakorlata a mindennapi életben. Gondolatok a világmindenség működéséről, ami nem mindig ad kényelmes válaszokat.

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2007.12.16. 21:26 zsuzs@

Az a fránya kvantummechanika

A lehetőségek fizikája

A kvantumfizika/kvantummechanika egy rendkívül érdekes dolog. Sokaknak előítélete van ezzel kapcsolatban, sokan egyáltalán nem hallottak róla. Több, a kvantummechanikával foglalkozó tudós a lehetőségek fizikájának nevezi. Ez az elmélet olyasmit tükröz, amit ha egyszer átgondolunk, nehezen tudunk elfelejteni. Egyenesen az ember kezébe adja a döntés felelősségét, ami sokak számára nem egy kényelmes dolog.

Egy dolog, két helyen, egy időben

Ez a tudomány az elemi részecskék szintjén vizsgálódik. Az egyik legmegdöbbentőbb állítása az, hogy egy részecske két helyen is tartózkodhat: EGY IDŐBEN. Hogy ez pontosan mit is jelent, azt mindenkinek saját magának kell eldöntenie. Miután ismerjük a Csillagok háborúját, Szuperment, az Űrszekereket és még mit nem, a párhuzamos világok gondolata már-már viccesnek és abszurdnak hat.

Belegondolni abba, hogy amikor az ember kitekint saját kis fejéből, anyagot lát-érzékel, de amint nem néz, az már csak valószínűségi hullám, nos, valljuk be, hajmeresztő. De nagyon valószínű, hogy ez történik. Magyarul: amikor nézzük - anyag, amikor nem - hullám. Maga a tudat az, ami anyaggá "varázsolja".

Valószínűség és szuperpozíció

Felmerül a kérdés: akkor az ember bármit megcsinálhat, amit akar? A válasz egyszerű: meg. Ez persze olyan, mint a pozitív gondolkodás, megpróbálni elfedni az emberben lakozó sok negatív gondolatot. Maga a tudat - aminek rengeteg köze van a hithez, de nem a mai értelemben vett valláshoz - a teremtő. Úgy gondolom, hogy az emberiség azért szereti annyira a sportot, akár nézni, akár űzni, mert az maga a kvantumfizika lehetőségeinek kihasználása. A lehetőségek egy szuperpozíciója az, amikor valaki rekordot állít, belő egy gólt, leghamarabb ér célba. Mindenkiben megvan a potenciális lehetőség, de csak néhányan képesek arra, hogy egy pillanatban tudatosan szuperpozícióba kerüljenek, és tudatukban biztosak legyen abban, hogy véghez tudják vinni azt, amit elképzeltek...Pontosabban mindnyájan ezt tesszük, sokszor nap mint nap. De rendszeresen űzni, no az már sokkal nehezebb.

A megfigyelő és az anyag

Az embernek olyan tapasztalatai vannak, mint egy megfigyelőnek. A tudósok szerint azonban az emberi agynak nincs olyan része, amire azt mondhatnák, hogy az a felelős ezekért a megfigyelői tapasztalatokért.

A "Mi a csudát tudunk a világról" című dokumentumfilm egy jó alap ahhoz, hogy megismerkedjünk ezzel a gondolattal. A következő filmrészletben azt próbálja Dr. Quantum rajzfilmszerűen elmagyarázni, hogy miként viselkedik egy elektron akkor, ha valamilyen folyamat közben megfigyelik. Ha nem tudsz angolul, a kliprészlet után olvashatod a kísérlet folyamatát.



Golyók:

Először üveggolyókat lőnek ki egy berendezésből egy lapra, melynek közepén egy hosszúkás, téglalap alakú rés látható. Azt vizsgálják, hogy ezek a golyók a résen áthaladva (már amelyek átjutottak, és nem pattantak vissza) milyen mintákat hagynak a hátsó lapon. Az üveggolyók ütődési pontjai az első esetben a réshez hasonlóan egy függőleges, hosszú sávot hagynak.
Ezután a következő kísérletben már nem egy rés, hanem kettő található. A golyók, áthaladva ezeken megint hasonló mintát hagynak, ez esetben két függőleges sáv az eredmény.

Hullámok:

A következőkben ugyanezt hullámmal végzik el, és annak a hátsó lapon való legerősebb ütközési pontját vetítik ki. Az eredmény a golyókkal való első kísérletéhez hasonló, vagyis egy függőleges sáv.
A második, két réses kísérletben azonban már nem két sáv lesz a végeredmény, hanem egy interferencia-mintázat, vagyis több sáv. Ez a hullámok törvényszerűsége, mert ahogy kiérnek a két résen, összeütköznek, és megpróbálják kiegyenlíteni egymást. (ahol a sávok vannak, azok a legerősebb ütközési pontok, ahol üres, ott kiegyenlítették egymást)

Elektronok:

Ezután elektronokat lő ki ugyanúgy, mint a golyókat. Az egy-réses kísérletben minden úgy történik, ahogy a golyókkal, egy sáv a végeredmény. A másodikban azonban nem két hosszú sáv a végeredmény, hanem egy interferencia-minta. HOGY TÖRTÉNHET MEG EZ? Az anyag úgy viselkedett, mint a hullám.

A fizikusok ekkor kitalálták, hogy bizonyára azért lett ilyen, mert az elektronok - miután áthaladtak a két résen - összeütköztek egymással. Ezért eldöntötték, hogy egyszerre csak egyet lőnek ki, hogy ne ütközhessenek. Az eredmény: egy óra elteltével MEGINT egy interferencia-minta. A következtetés elkerülhetetlen: az elektron, mint részecske kettévált, lehetőségi hullámként áthaladt a réseken, majd újra egyesülve elektronként, részecskeként ütközött a hátsó falon.

AMI A LEGÉRDEKESEBB:

Mivel a tudósok teljesen zavarba estek, úgy döntöttek, hogy meglesik a folyamatot. Egy mérőeszközt helyeztek el a rések mellé, hogy lássák, melyiken is megy valójában keresztül. A kvantumvilág azonban ennél sokkal misztérikusabb. Az elektron úgy viselkedett, mint egy golyó. Olyan mintákat hagytak maguk után, mint a golyókkal végzett második kísérlet: KÉT SÁVOT, ahelyett, hogy interferencia-mintát hagytak volna.

TEHÁT:
A megfigyelés hatására az elektron úgy döntött, másként viselkedik.

8 komment

Címkék: vélemény élet tudomány gondolatok életmód gondolatébresztő


A bejegyzés trackback címe:

https://kvantumvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9266226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ágnes 2007.12.22. 17:18:47

szia Zsúúú!

ööö most akkor úgy döntöttem, ezt mégegyszer át kell olvasnom!:-)

puszik

zsuzsq · http://www.kvantumvilag.blog.hu 2007.12.24. 14:37:04

Hát jaja, nem egyszerű, az biztos. Az angol szövegnél is lehet kapaszkodni, meg gyakorolni :))) Sajna nem találtam magyar nyelvű videót, pedig a film már megtalálható szinkronosban is. Érdemes megnézni, ez a részlet speciel egy második, bővített kiadásból származik...

wuang · http://nanotechnologia.blog.hu/2009/07/23/abakusz_nagyfiuknak_a_kvantumszamitogep_i 2009.10.04. 11:23:17

Nem lehetőségek fizikája, hanem szerencskerék fizika.
A hullámfüggvény egy forgó vektor, ami a komplex számok geometriai modelljének felel meg. A bázisállapotok pedig a kisérlet lehetséges kimeneti állapotait reprezentálják.
Ha egy elektront vizsgálunk 1000000 atom körül, akkor ennyi bázisállapot van, ennyi dimenziós a Hilbert tér. Ez mint látszik, egy elvont tér. Csupán egy egyszerűsítés az adott kisérleti elrendezésre.
Az 1000000 atom közül a kisérlet végén az elektront csak egy körül fogjuk megtalálni. De ez nem azt jelenti, hogy soha nem volt két atom közt. Csakhogy mi nem azt mérjük, nem arra írtuk fel az egyenleteket.

A részecske nem tartózkodik két helyen egy időben. Nem tudom hol olvastad, de ez baromság.
A fotont vagy elektront mindig egy helyen tudod detektálni, és mindig pontszerű.
A hullámfüggvény az, ami térben kiterjedt. A hullámfüggvény nem igazi rengést ír le.
De Schrödingernek is igaza volt, olyan hullámok, amik csak papiron léteznek, nem okozhatnak interferenciát. A valóságban kell lennie valaminek, ami hullámzik, és athalad mindkét résen.

Ez pedig a negatív energiájú Dirac tenger, avagy a vákum.
Vagy legyen a neve 11 dimenziós brán, ha úgy jobb.
Ez akkor is a Dirac tenger, ami az szilárd éter.

wuang · http://nanotechnologia.blog.hu/2009/07/23/abakusz_nagyfiuknak_a_kvantumszamitogep_i 2009.10.04. 11:25:49

A részecskék pedig pontszerűek, hibák a vákumrácsban.
Ezt a húrelmélet úgy mondja, hogy a részecskék a húrok rezgései. De nyilván van olyan, hogy nem rezeg a húr.
Ekkor ezt vákumnak hívják.

wuang · http://nanotechnologia.blog.hu/2009/07/23/abakusz_nagyfiuknak_a_kvantumszamitogep_i 2009.10.04. 11:30:38

Amikor te azt hiszed, hogy a kétréses interferencia kisérlet berendezésében csak egyetlen részecske van, akkor tévedsz.
Az csak egy lyuk a Dirac tengerben. A Dirac tenger telítve van nem kimutatható részecskékkel. Ezek rezegnek.
Nyilván, rezegni csak sokaság tud. Hogy rezegne már egy pont, lol?
Ugyan ezt kérdezte De Broglie is.

A bránok matematikája Dirac egyenleteire épít.

Innentől kezdve meg mi a probléma?

SasorrúIstván 2011.02.19. 23:04:11

Egy könyvet írok, egy általam kidolgozott univerzum elméletről, melyben idézni szeretném a fenti szöveget.
Melyik könyvben található? Meg kell jelölnöm a forrást.

íme a könyv vázlata:
www.nanokozmosz.tk

SasorrúIstván 2011.02.20. 00:18:44

Konkrétabban a videó után található kísérletet szeretném idézni.

zsuzs@ · http://tegyelvalamit.blog.hu/ 2011.02.24. 11:22:07

Kedves István!

Ezt a szöveget én írtam, tehát nincs benne egyik könyben sem. A filmben található részletet értelmeztem, mielőtt még megjelent szinkronizálva.

Talán ha megszerzi a filmet, és leírja az ott hallottakat, majd megjelöli a filmet forrásként?!... Bár ez a kísérlet bizonyára fent van valahol a neten is, egy ennél tudományosan megalapozottabb helyen...
süti beállítások módosítása